Muay thai

Muay (‘kunst van het vechten’) Thai (‘Thailand’)
 
Muay Thai
Muay Thai wordt wereldwijd gezien als de staande stijl om te verslaan. Muay Thai, ook bekend als Thaiboksen, is een goede conditionele training en brengt de beoefenaar vechtlust bij.
 
Het Muay Thai is in Thailand volkssport nr.1 en heeft een hoog aanzien bij de bevolking. Als Muay Thaibokser wordt men gezien als de held van het volk, strijdend voor de eer van zijn vaderland. Voorheen gebruikte men het Muay Thaiboksen om het leger in conditie te houden in tijden van vrede. 
 
Regels
De regels van het Muay Thaiboksen waren simpel. Er werd gevochten met omwikkelde handen. Deze omwikkeling bestond uit paardenleer, katoenen lappen of een ander soort textiel. Deze werden gedoopt in lijm met zand of glas. De wedstrijden kenden geen tijdslimiet. Er werd zo lang gevochten tot één van de boksers ging bloeden. De scheidsrechter bepaalde of het gevecht beëindigd werd of doorging.
 
Hedendaags
Sinds 1975 is er in Europa een variant van deze vechtstijl gekomen, ook wel kickboksen genoemd. De echte kenners weten dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen deze stijlen. Zo mag er in het originele Thaiboksen gebruik gemaakt worden van elleboog- en knietechnieken, terwijl deze in Europa niet worden gebruikt. Bij uitzonderlijke wedstrijden wordt hierop een uitzondering gemaakt.
 
Over de hele wereld worden er inmiddels vele Thaibokswedstrijden georganiseerd. Nederland is hierbij goed vertegenwoordigd. Ondanks dat het Muay Thai bekend staat als een van de hardste vechtsporten, kan men het thaiboksen zowel recreatief als op wedstrijd niveau trainen.